Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ρώσος αξιωματούχος «κονιορτοποιεί» την Τουρκία: «“Ελαττωματική” η στήριξη της Άγκυρας προς την Ρωσία στη Συρία» – Ενοχλημένη η Αγκυρα με Μόσχα λόγω Κύπρου


Πως αλλάζουν άρδην τα πράγματα ειδικά όταν έχουμε εμπλοκή συμφερόντων ανάμεσα σε δύο « φίλους» όπως τους ανέφεραν εδώ και καιρό τα διεθνή ΜΜΕ, την Ρωσία και την Τουρκία, οι οποίες τώρα  «σφάζονται» για επικείμενη άσκηση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στην Κύπρο αλλά και για την Συρία .  
Ενοχλημένη φέρεται  η Τουρκία από το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνωρίζει πλήρως και το FIR Λευκωσίας και την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα έρευνας και διάσωσης και έκδοσης Navtex και Notam για την περιοχή, αναφέρει ο φιλελεύθερος .

Πριν λίγες ημέρες, η Τουρκία, με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή ελέγχεται από το παράνομο Κέντρο Ελέγχου της Τύμπου, εξέδωσε NOTAM με την οποία προσπαθεί  να «ακυρώσει» NOTAM που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας για δέσμευση περιοχής ανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου για αεροναυτικές ασκήσεις.
Μάλιστα, αποπειράθηκε  να ακυρώσει και την ισχύ σχεδίων πτήσεων που υπέβαλε η Ρωσία μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς και νομιμότητα. Οι δεσμεύσεις αφορούν σε ασκήσεις από τις 11 μέχρι τις 26 Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι για την ίδια περιοχή, κατόπιν αιτήματος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία επανειλημμένα την τελευταία τριετία –όπως και αυτή την περίοδο–, δεσμεύεται με Navtex από τη Δημοκρατία αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή για ναυτικές ασκήσεις.
Με τη Notam N0083/18, αναφέρει ότι σε σχέση με Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας που «έχουν εκδοθεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» σε σχέση με ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις και σχέδια πτήσεων, δηλώνουμε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι η μόνη νόμιμη αρχή για να παρέχει υπηρεσίες οδηγιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικές πληροφορίες στα όρια της περιοχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αεροναυτιλίας Ερτζιάν».

Ως εκ τούτου, συμπληρώνει η τουρκική Notam, «οι Notams A0420/18 και A0421/18 που εκδόθηκαν από τη «διοίκηση της νότιας Κύπρου» είναι μηδενικές και άκυρες».
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο,  ο Ρώσος γερουσιαστής Konstantin Kosaçev, κατηγόρησε στην ουσία την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστήριξαν  την επίθεση σε στρατιωτικές  εγκαταστάσεις στη Συρία μαζί με την  Βρετανία και την Γαλλία λέγοντας ότι διέπραξαν  ένα μεγάλο λάθος.
Σχολιάζοντας στο λογαριασμό  του  στο Facebook για τη Συρία, ο πρόεδρος του ρωσικής επιτροπής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΔούμαςKonstantin Kosaçev βρήκε ως άκρως  «ελαττωματική» την στήριξη της Άγκυρας προς την Ρωσία στην Συρία σε σχέση με την επίθεση.
Ο Kosaçev, έγραψε  το facebook  « ότι μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητές   οι καταγγελίες της Τουρκίας κατά της Συρίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δικαιολογία για την αύξηση της επιθετικότητας.
Ο ρεαλισμός είναι ένας ορθός δρόμος για μια ειρηνική λύση, στην οποία όμως συμφώνησε η Τουρκία,  τόσο στην Γενεύη όσο και στην   Αστάνα με τις γνωστές  διαπραγματεύσεις.
Η επίθεση της δύσης με πυραύλους έχει ως δικαιολογία όχι μόνο  μια φανταστική επίθεση με χημικά όπλα , αλλά  προσφέρει και  έναν λάθος δρόμο στην Συρία, κάτι όμως που δεν ενδιαφέρει την Δύση, διόλου ».
«Από την άλλη πλευρά, η επίθεση με πυραύλους θεωρείται  ως μια πράξη επιθετικότητας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους» τόνισε ο  Kosaçev, και συνέχισε : «Ο σκοπός της μονοπολικής πολιτικής των  δυτικών χωρών στον κόσμο  είναι να δείξουν  ότι δεν τα παρατάνε . Μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η Συρία πολεμάει  σήμερα την τρομοκρατία,  η δύση παρέχει στήριξη  σε αυτές τις επιθέσεις της τρομοκρατίας», τόνισε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ και οι  σύμμαχοι τους δεν έχουν αντλήσει διδάγματα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου¨»,  σημείωσε ο Kosaçev, η Δύση με την χθεσινή επίθεση έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Σήμερα οι “μετριοπαθείς” μαχητές  στηρίζουν  τον αγώνα κατά της νόμιμης κυβέρνησης  της χώρας. Αύριο θα σκοτώσουν  τους πολίτες σας αν έρθουν στη χώρα σας.»
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η «φιλία» της Τουρκίας και της Ρωσίας διέρχεται βαθιά και μεγάλη κρίση,  λόγω φυσικά της οικονομικής ασφυξίας των ΗΠΑ στην τουρκική λίρα και οικονομία που δείχνει να καταρρέει.
Η ουσία όμως είναι ότι στην Συρία τα «μηνύματα » έρχονταν εδώ και καιρό, ειδικά μετά την κατάληψη των Τούρκων της πόλης Αφρίν την οποία ετοιμάζονται να προσαρτήσουν με διάφορα τερτίπια , και όχι φυσικά να παραδώσουν στον Άσαντ ….όπως τους ζήτησαν οι Ρώσοι. 

Ο Ερντογάν κάνοντας «κυβιστήσεις στον αέρα» προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε δύο « συμπληγάδες πέτρες» …την Ρωσία και τις ΗΠΑ …δεν θα γλιτώσει όμως προσωπικά ούτε αυτός αλλά ούτε και η χώρα του που θα …διαμελιστεί. Το θέμα είναι μόνο πότε θα γίνει αυτό….πριν ή μετά την χερσαία εισβολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Συρία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου