Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Σημαντική η συμβολή του τομΗ δυναμική ανάπτυξη της κυπριακής


Σημαντική η συμβολή του τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας
Η δυναμική ανάπτυξη της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου της ΕΚΚ

Η ανάπτυξη και η πρόοδος της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς παραμένει ένας από τους βασικούς στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Ο αριθμός, το μέγεθος και το είδος των εποπτευόμενων οργανισμών, καθώς επίσης η πολυπλοκότητα της δομής και των εργασιών τους, διευρύνεται συνεχώς πολλαπλασιάζοντας τον όγκο της εποπτικής εργασίας που καλείται η ΕΚΚ να διεκπεραιώσει. Επίσης, οι όλο και πολυπλοκότερες και λεπτομερέστερες Οδηγίες και Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκαν πρόσφατα ή αναμένεται να τεθούν σύντομα σε ισχύ, αυξάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εποπτικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες της ΕΚΚ, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Οι εποπτικές αρμοδιότητες της Επιτροπής έχουν διευρυνθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία με τη συμπερίληψη νέων ομάδων εποπτευομένων, περιλαμβανομένων των επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών τους, καθώς επίσης και των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών. Από το 2011 μέχρι και το 2017 η ανάπτυξη του τομέα ξεπέρασε το 150%. Οι εποπτευόμενοι της ΕΚΚ από 247 το 2011 ανέρχονται σήμερα σε 619, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης άλλες 100 αιτήσεις. Το 2017 συνεχίστηκε η εξέταση αιτήσεων, με αποτέλεσμα να λάβουν έγκριση 93 οντότητες, εκ των οποίων οι 42 δραστηριοποιήθηκαν στις συλλογικές επενδύσεις, οι 37 στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και οι 14 στην παροχή διοικητικών υπηρεσιών.

Αξιοπιστία της αγοράς
Ο όγκος εργασίας που καλείται η ΕΚΚ να διεκπεραιώσει ως προς την επαρκή εποπτεία των οντοτήτων αυτών, για να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της αγοράς η οποία είναι βασική προϋπόθεση για προσέλκυση νέων επενδυτών και κατ’ επέκτασιν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού  κέντρου, είναι τεράστιος.

Το ενδιαφέρον αυτό αδιαμφισβήτητα καταδεικνύει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα και να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Από τη δραστηριοποίηση των εποπτευομένων, πέραν της αναχαίτισης της ανεργίας με την εργοδότηση υψηλού μορφωτικού επιπέδου προσωπικού (την τελευταία πενταετία ο αριθμός των εργοδοτουμένων διπλασιάστηκε από 3.000 σε 6.000), την ενοικίαση γραφειακών χώρων, την αγορά υπηρεσιών όπως για παράδειγμα από ελεγκτικούς και νομικούς οίκους και την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, ενισχύονται σημαντικά και τα έσοδα του κράτους, μέσω της καταβολής σημαντικών φορολογιών.

Διατήρηση της δυναμικής

Η διατήρηση της δυναμικής της Κύπρου στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών  προϋποθέτει αξιοποίηση των διαφόρων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, καινοτομιών και εφαρμογών (Fintech). Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η τεχνολογία block chain, το Robo portfolio management και το Robo advice,  καθώς επίσης και η διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση μέσω πλατφόρμων, γνωστή ως Crowdfunding, η οποία θα χρηματοδοτεί νεοσύστατες εταιρείες για να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, η ΕΚΚ προτίθεται να διερευνήσει και τις δυνατότητες που παρέχει η εποπτική τεχνολογία, γνωστή ως RegTech, η οποία αφορά εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα, για να διαπιστώσει κατά πόσον  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της αποτελεσματικής άσκησης του εποπτικού της ρόλου, αλλά και στη βελτίωση των εσωτερικών της διαδικασιών.

Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι είναι επιβεβλημένο η ΕΚΚ να συνεχίσει να έχει στη διάθεσή της τις απαιτούμενες εξουσίες και να ενδυναμώνεται περαιτέρω με τους απαραίτητους πόρους για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στον σημαντικότατο ρόλο που καλείται να επιτελέσει ως Εποπτική Αρχή.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου