Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο «επιτίθεται» στην Ευρώπη



Όταν το μεγαλύτερο fund ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο ποντάρει στην πτώση των μετοχών ευρωπαϊκών κολοσσών, αναμφίβολα πρόκειται για μία κίνηση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το fund Bridgewater άλλαξε τη στάση του απέναντι στην ευρωπαϊκή αγορά τον Ιανουάριο σε «απαισιόδοξη». Ο Ray Dalio, ο δισεκατομμυριούχος «φιλόσοφος» των αγορών και επικεφαλής της Bridgewater Associates, έχει μία λίστα με προϋποθέσεις βάσει των οποίων προσδιορίζει ποια είναι η καλύτερη στιγμή να πουλήσει μετοχές. Αυτή η λίστα αποτελείται από ισχυρή οικονομία, υψηλή απασχόληση και υψηλά επιτόκια.

Είναι τρία χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει η Ευρώπη σήμερα. Έτσι, ίσως, εξηγείται γιατί ο βασιλιάς των hedge funds έχει ποντάρει περίπου 18 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην πτώση των μετοχών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών. Σημειώνεται ότι η δεξαμενή κεφαλαίων της Bridgewater διαθέτει περί τα 150 δισ. δολάρια.
«Δεν είναι περίεργο να βλέπεις να πέφτουν οι μετοχές και άλλοι επενδυτικοί τίτλοι σε ισχυρές οικονομίες, κάτι που είναι περίεργο για όσους αναρωτιούνται γιατί οι μετοχές πέφτουν όταν η οικονομία είναι ισχυρή και δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούν οι τάσεις», ανέφερε ο Dalio σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
Το σορτάρισμα της Bridgewater ξεκίνησε το περασμένο Φθινόπωρο από την Ιταλία και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα οι μεγαλύτερες short τοποθετήσεις του Dalio είναι στις μετοχές των εταιρειών Siemens, Total, Allianz, BASF, Intesa Sanpaolo, Banco Santander, Enel, Eni, BNP Paribas και Sanofi.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα στοιχήματα του Dalio στην Αμερική δεν είναι γνωστά καθώς στην Ευρώπη οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν τις short θέσεις τους πάνω από ένα όριο, ενώ στις ΗΠΑ δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου