Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα στο Eurogroup πλειστηριασμοί και Ελληνικό για τα 5,7 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά
 
Με στόχο να γίνει εφικτή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ το ταχύτερο δυνατό και με μεγαλύτερο "αγκάθι" αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναχώρησε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις Βρυξέλλες και για την διπλή σύνοδο του Eurogroup που έχει – για μία ακόμη φορά – ως πρώτο θέμα την Ελλάδα. Έχοντας επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στην περιοδεία του σε Παρίσι και Λονδίνο, αυτό που προσπαθεί σήμερα να πετύχει είναι - κατ ελάχιστο - μία θετική δήλωση προόδου.

Όπως ανάφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echosσήμερα στο Eurogroup, "θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος.Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα".
Ουσιαστικά η έγκριση της δόσης θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει και αυτό που επιχειρείται πλέον είναι να κλείσει το θέμα "3η αξιολόγηση" για να στραφεί το βάρος στα επόμενα βήματα. Δηλαδή, στην υπερ-διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει για το χρέος και την μετά μνημονίου εποχή με το σενάριο αυξημένης επιτήρησης να ισχυροποιείται τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ αλλά και την ανάλυση του οίκου Fitch.
Βεβαίως, η ελληνική πλευρά επιμένει στην καθαρή έξοδο αν και κρατώντας πλέον τις… αποστάσεις. Ο ΥΠΟΙΚ  μιλώντας στην Les Echos είπε για  το ζήτημα "ελπίζω αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της"…
 
 Η διπλή συνεδρίαση και η σύνοδος του ESM
Το Eurogroup συνεδριάζει αρχικά σε επίπεδο ευρωζώνης (με πρώτο θέμα την Ελλάδα). Όπως αναφέρεται στην ατζέντα οι ΥΠΟΙΚ "θα ενημερωθούν για την πρόοδο υλοποίησης των εκκρεμών προαπαιτούμενων της 3ης επικαιροποίησης του μνημονίου" Γίνεται μάλιστα σαφές ότι "η πλήρης εφαρμογή" είναι "προϋπόθεση" για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ ευρώ.
Επισημαίνεται στην ατζέντα ότι στο προηγούμενο Eurogroup, αυτό του Ιανουαρίου, είχε δοθεί εντολή να κλείσει το θέμα σε επίπεδο EWG. Ωστόσο, "ξαναγυρνά" σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση αφού έφτασε ο χρόνος για την επόμενη σύνοδο χωρίς να υπάρξει στο μεσοδιάστημα αποτέλεσμα. Στην ίδια πρώτη σύνοδο θα συζητηθεί και η Ιρλανδίαο μετασχηματισμός του ESM, αλλά και o νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος του Eurogroup. Θα γίνει σε επίπεδο 27 κρατών μελών και θα έχει ως θέμα την τραπεζική ενοποίηση.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί και μία 3η σύνοδος πάλι σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ. Θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (σ.σ. αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που ουσιαστικά θα αλλάξουν "καπέλο" αφού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για την υπουργική σύνοδο). Στόχος είναι (σύμφωνα με την ατζέντα), οι Διοικητές του ESM να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με τα 88 νέα προαπαιτούμενακαι τους υπόλοιπους όρους της υπεραξιολόγησης που ξεκινά.
Πρέπει να ακολουθήσει και μία 2η σύνοδος, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, για να δοθεί το τελικό πράσινο φως για την υποδόση.
Τα νέα αυτά 88 προαπαιτούμενα θα θέσουν επί τάπητος οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που προς το παρόν αναμένονται στις 26 Φεβρουαρίου και για λίγες ημέρες στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα έχουν αφήσει πίσω τους την 3η αξιολόγηση για να στρέψουν την προσοχή τους όχι μόνο στα νέα "αγκάθια" της 4ης αξιολόγησης, αλλά και στο ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα (για το οποίο ασκούνται πιέσεις να προηγηθεί των αποφάσεων για το χρέος και να συνδεθεί με την μεταμνημονιακή εποπτεία).​
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου