Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Μείωση φόρων-εισφορών-γραφειοκρατίας το σχέδιο Μητσοτάκη για την επιχειρηματικότητα

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Ολική επαναφορά στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας πραγματοποιεί, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Εύβοια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το δριμύ "κατηγορώ" κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την υπόθεση Novartis να δομεί βασικά σημεία των παρεμβάσεών του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίζει momentum παρουσίασης των προτάσεων της οδού Πειραιώς για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των επαφών του, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στη Χαλκίδα με ελεύθερους επαγγελματίες, θέτοντας επί τάπητος ζητήματα σχετικά με το φορολογικό και το θεσμικό πλαίσιο, τη δημόσια διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναπτύσσοντας, δε, τα βασικά σημεία του "γαλάζιου" προγράμματος για την επιχειρηματικότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε σε τρία σημεία-αιχμή:
-Στη μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να μη δουλεύει για το κράτος ο επιχειρηματίας και να υπάρχει πραγματικό κίνητρο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το πρόγραμμα του κόμματος για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη.
-Στη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, αλλά και σε στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου.
-Στη βελτίωση της ρευστότητας, μέσα από την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και την έμφαση στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά την υγιή επιχειρηματικότητα.
"Χρειάζεται περισσότερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι δεν αντέχει πολλές τράπεζες η Ελλάδα. Υπό την κατάλληλη εποπτεία ο ανταγωνισμός στις τράπεζες θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
-Ανέφερε πως η αγορά ενέργειας δεν είναι αρκετά απελευθερωμένη.
-Τοποθετήθηκε υπέρ της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όμως αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση των τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών σε αυτές.
-Κατήγγειλε την πελατειακή πρακτική αναδιανομής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων μέσω άγριας υπερφορολόγησης.
-Τόνισε ότι πραγματική κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.
-Επεσήμανε, ειδικά για τον κλάδο του Τουρισμού, ότι τα τελευταία λίγα χρόνια βιώνει μια πολύ ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν τώρα επενδύσεις.
-Υπενθύμισε τη δέσμευσή του για κατάργηση του τέλους διαμονής.
Με αναφορές στην υπόθεση Novartis, πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να γυρίσει τη χώρα στο παρελθόν, να διχάσει και να τη βυθίσει σε ένα βούρκο σκανδαλολογίας, όπως σημείωσε.
"Αυτή η προσπάθεια, να κυληθεί όλη η πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα βούρκο, μέσα σε μια λάσπη με εκατέρωθεν κατηγορίες, είναι προφανές ότι θα απαντηθεί θεσμικά από εμάς και θα απαντηθεί στη Βουλή. Διότι δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο πάρα μόνο να προσέλθουμε στη Βουλή και να απαντήσουμε στην Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί, σε όλους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, που βαραίνουν σήμερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτή τη διαδικασία να βγούνε και οι κουκούλες, να προσέλθουν και όλοι όσοι έχουν να καταθέσουν κάτι και να μπορέσουν και οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και εύχομαι πραγματικά και ελπίζω να δοθεί επαρκής χρόνος σε αυτήν την Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή για να πάρετε, όλες και όλοι, τις απαντήσεις  στα εύλογα ερωτήματα τα οποία έχετε", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου