Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Βουίζει η Συρία για επικείμενο αεροπορικό επεισόδιο Ρωσίας-ΗΠΑ με κατάρριψη – Πρώτη θερμή επαφή Su-35S με F-22 Raptor!


Του Βασίλη Καπούλα


Ξαφνικά «βουίζει» η Συρία για επικείμενο χοντρό αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας που θα οδηγήσει σε κατάρριψη ενώ είχαμε πριν λίγο την πρώτη επιβεβαιωμένη «θερμή επαφή» μεταξύ ρωσικών μαχητικών και συγκεκριμένα δύο Su-25 στην αρχή και έπειτα ενός Su-35s με αμερικανικό μαχητικό F-22 Raptor.
Ποιος και γιατί προκαλεί για αναμέτρηση τώρα, είναι ένα σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ με βάση και τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και την ήττα της γεωστρατηγικής της Δύσης;


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Επιτελείου Αεροδιαστημικών Δυνάμεων το περιστατικό αξιολογείται ως ιδιαίτερο σοβαρό.
«Ενα αμερικανικό F-22 απέτρεψε ένα ζευγάρι ρωσικών μαχητικών Su-25 από την πραγματοποίηση της αποστολής τους που ήταν η καταστροφή ενός προπυργίου του ISIS στα περίχωρα της πόλης Mayadin στον εναέριο χώρο της Συρίας στη δυτική όχθη του Ευφράτη ποταμού.
Το περιστατικό έγινε στις 23 Νοεμβρίου.
Το F-22 πλησίασε πρώτα τα Su-25 και έλαβε θέσεις μάχης πραγματοποιώντας άφεση θερμοβολίδων και έκταση των αερόφρενων για μείωση της ταχύτητας. 
Προέβη δηλαδή σε μανούβρες για να έρθει σε θέση βολής προσομοιώνοντας κανονικά μια αεροπορική μάχη»είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov.
«Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε ένα ρωσικό μαχητικό SU-35S και το αμερικανικό μαχητικό σταμάτησε τις επικίνδυνες μανούβρες και διέφυγε προς τον ιρακινό εναέριο χώρο».
Οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να μας δώσουν κάποια απάντηση για το περιστατικό. Δεν ανέφεραν τον λόγο στην ρωσική διοίκηση στην αεροπορική βάση Khmeimim.
Το ΥΠΑΜ της Ρωσίας είπε ότι οι «συναντήσεις» με τα αμερικανικά μαχητικά στην περιοχή του Ευφράτη συνδέονται με τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την ήττα του ISIS.
«Η Συρία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά εκεί, δεν τους ανήκει ο συριακός ουρανός».
Το περιστατικό έρχεται τώρα στη δημοσιότητα καθώς η εφημερίδα The New York Times χτες Παρασκευή εξέφρασε τον φόβο για πιθανό ατύχημα μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών στη Συρία επικαλούμενη Αμερικανούς Διοικητές.
Αυτό οφείλεται σε πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας αποκλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ ισχυρίζονται οι Αμερικανοί.
«Εχει γίνει δύσκολο για τους πιλότους μας να διακρίνουν αν οι Ρώσοι πιλότοι επίτηδες τεστάρουν ή μας προκαλούν σε μάχη ή αν πρόκειται όντως για λάθη»…
«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι μπορούμε να καταρρίψουμε ρωσικό μαχητικό επειδή οι πράξεις του αποτελούν απειλή για τις αεροπορικές ή επίγειες δυνάμεις μας» είπε ο Συνταγματάρχης Damien Pickar.
Ο αναπληρωτής Διοικητής του αεροπορικού Κέντρου στο Κατάρ, Col. Jeff Hogan, είχε καθημερινές συνομιλίες με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας, Στρατηγό Valery Gerasimov, για τις ανησυχίες αυτές.
Ο πιλότος της USAF Karl Ox ο οποίος πετά με το μαχητικό της αμερικανικής Αεροπορίας το F-22A αναφέρει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
«Πάνω από τη Συρία» αναφέρει ο Ox, «τα αεροσκάφη που μπορεί να γίνουν εν δυνάμει απειλές πετούν πολλές φορές τόσο κοντά που μπορείς να τα δεις με γυμνό μάτι, αλλά ο κορεσμένος, από αεροσκάφη, εναέριος χώρος κάνει την αναγνώριση του τύπου τους και σε ποια Αεροπορική δύναμη ανήκουν δύσκολη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο τη νύχτα καθώς τα Raptor δεν έχουν το προηγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα που διαθέτει το F-35, ή άλλα προηγμένα μαχητικά 4ης γενιάς είτε στο ρύγχος είτε σε ατρακτίδιο», λέει ο Ox για να συνεχίσει:
«Είναι τόσο όλα στριμωγμένα εκεί πάνω που οι τακτικές επάνω στις οποίες έχουμε εκπαιδευτεί για εμπλοκές σε πολύ μεγάλες αποστάσεις δεν μπορούν να ισχύσουν στη Συρία.
Οι χρόνοι αντίδρασης είναι ελάχιστοι, το ίδιος ελάχιστος και χρόνος που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ειδικότερα με εκείνα τα αεροσκάφη που πρέπει να αναγνωρίσουμε οπτικά και πλησιάζουν όλο και πιο εγγύτερα στο χώρο που περιφρουρούμε», λέει ακόμη ο Αμερικανός πιλότος εστιάζοντας στο γεγονός της έλλειψης ενός ικανού συστήματος IRST από το F-22.
Από τη στιγμή που διαπιστώνεται πως το ή τα αεροσκάφη δεν ανήκουν στον «συνασπισμό» τότε οι πιλότοι των F-22 πρέπει να μεταδώσουν ότι πληροφορίες, βλέπουν από την δική τους οθόνη του ραντάρ, στα κέντρα ελέγχου, είτε αυτά είναι εναέρια είτε κάποιο κέντρο στο έδαφος (Combined Air Operations Center).
Σε αυτή την αποστολή, που ονομάζεται DCA τα κυριότερα πλεονεκτήματα του αεροσκάφους, εκτός από την ικανότητα stealth είναι ο προηγμένος ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός και η ικανότητα συγχώνευσης των δεδομένων από τους διάφορους αισθητήρες που διαθέτουν.
Ομως το F-22 δεν διαθέτει πλήρη ικανότητα Link-16, κάτι που σημαίνει πως μπορούν μεν να δεχθούν εικόνα αλλά δεν μπορούν να μεταδώσουν τη δική τους. Έτσι ότι πληροφορία στέλνουν αυτή αποστέλλεται φωνητικά μέσω ασυρμάτου.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία αν και επίσημα απέσυρε δυνάμεις (για άλλη μια φορά) εντούτοις τα MiG-29SMT έκαναν και επίσημα ντεμπούτο.
Δείτε Βίντεο και εικόνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου