Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Οθωμανικό διάγγελμα Ρ.Τ.Ερντογάν εντός ελληνικού εδάφους: «Eίμαστε 1 κράτος, 1 έθνος, 1 σημαία, 1 θρησκεία – Και οι Πομάκοι είναι Μουσουλμάνοι…» – Ποταμός προκλήσεων…



Με το επικοινωνιακό σόου και ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή- το οποίο διαψεύδει η κυβέρνηση – ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία μετά από ποταμό προκλήσεων στην Κομοτηνή. 
Πολλές είναι οι προκλήσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν στη Θράκη οι οποίες σιγά σιγά αποκαλύπτονται.

«Είστε πολίτες της Ελλάδας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε 1 κράτος, 1 έθνος, 1 σημαία, 1 θρησκεία», κατέληξε σχηματίζοντας με το χέρι του το χαιρετισμό της «ραμπιάς»: Τέσσερα δάχτυλα υψωμένα και ο αντίχειρας διπλωμένος.
Νωρίτερα είπε «ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη».

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για ομοεθνείς, χαιρέτησε με το σήμα των Αδερφών Μουσουλμάνων με ότι αυτό συνεπάγεται, έδειξε τσαμπουκά στο μειονοτικό σχολείο, έκανε μαθήτρια να βάλει τα κλάματα προκειμένου να μιλήσει και εν τέλει έβγαλε διάγγελμα εντός ελληνικού εδάφους! Και το Μαξίμου αναφέρει ότι ήταν στη συμφωνία… Ας πάει και ο Α.Τσίπρας στη Τουρκία να πάρει μικρόφωνο και να μιλήσει…
Στο εσωτερικό του σχολείου δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους (γιατί άραγε;). Ο Ερντογάν συνάντησε μέλη του συλλόγου των διδασκόντων και μαθητές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη» μίλησε προς ένα αμιγώς μειονοτικό κοινό, απευθυνόμενος στα τουρκικά και χωρίς μεταφραστή (γιατί το επιτρέψαμε;). Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένο booth μετάφρασης για την τηλεοπτική κάλυψη της ομιλίας, παρόλα αυτά οι μη γνώστες της τουρκικής γλώσσας μέσα στην αίθουσα ήταν αδύνατο να καταλάβουν τι έλεγε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός εν μέσω χειροκροτημάτων και κραυγών αγάπης και ενθουσιασμού από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου.
Όλοι οι δημοσιογράφοι της μειονότητας ήταν εκεί, παρόλα αυτά απαγορεύτηκε η είσοδος σε πολλά τηλεοπτικά συνεργεία των Αθηνών αλλά και δημοσιογράφους της περιοχής, καθώς απαιτούνταν ειδική κάρτα εισόδου. Μέσα στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε ένας επίσημος φωτογράφος και ένα τηλεοπτικό συνεργείο. 
Τα «αίματα» άναψαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από τζαμί όπου προσευχήθηκε για να πάει στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Ένα σχολείο που είχε εγκαινιάσει το 1952 ο τελευταίος πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέφτηκε την Ελλάδα, ο Τζελάλ Μπαγιάρ (σ.σ. το σχολείο πήρε το όνομά του).
Ο κόσμος που περίμενε εκεί τον Ερντογάν ήταν περισσότερος από εκείνον που τον υποδέχτηκε στο Κιρ Μαχαλά.
Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση όταν, σύμφωνα με το thrakinea.gr, δεν επετράπη σε πολλούς να μπουν στο χώρο. Σπρωξίματα, φωνές, ένταση.
Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορές στην μειονότητα, χωρίς να παρεκκλίνει ωστόσο από όσα είπε στις συναντήσεις του στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε «ότι μπορεί να είστε Τούρκοι , Πομάκοι, Ρομά και Βόσνιοι αλλά όλοι έχουμε όμως ένα κοινό παρανομαστή, είμαστε όλοι μουσουλμάνοι» (Νεο-οθωμανισμός…)
«Όπως στην Τουρκία υπάρχουν εθνικές μειονότητες έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα. Εμείς δεν έχουμε προβλήματα με αυτά. Η Συνθήκη της Λωζάννης εξασφαλίζει τα δικαιώματά σας», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στο κλίμα της χθεσινής του τοποθέτησης στο Μέγαρο Μαξίμου περί καμίας αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την τουρκική πλευρά πρόσθεσε απευθυνόμενος στη μειονότητα ότι «εδώ (σ.σ. στη Θράκη) κυματίζει ελληνική σημαία. Αν κυματίσει άλλη σημαία στην Ελλάδα θα είναι πρόβλημα».
Στην ομιλία του Ερντογάν στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη» το παρών έδωσαν περισσότερα από 1.000 άτομα.
«Όπως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Τουρκίας έτσι και η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί τα δικά της», συμπλήρωσε ο Ερντογάν τους παρότρυνε «ως Ελληνες πολίτες» να προασπίσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική κρίση, η οποία, όπως είπε, έχει επιπτώσεις και στη Δυτική Θράκη. Σε αυτό το πλαίσιο είπε: «Οφείλετε να ασχολείστε με την ελληνική γη».
«Μην ξεχνάτε ότι έχετε ελληνικές ταυτότητες, ότι έχετε και ευρωπαϊκή ταυτότητα και οφείλετε να εργαστείτε για να δυναμώσετε την οικονομία της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ετσι θα γίνεται πιο δυνατοί».
Είπε στα μέλη της μειονότητας δεν πρέπει να ξεχνούν την καταγωγή τους
Την παραδοχή ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει και Πομάκους και Ρομά δεν είναι αμιγώς τουρκική, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη στην Κομοτηνή.
O τούρκος πρόεδρος φρόντισε ωστόσο να χαρακτηρίσει και τους Πομάκους «ομογενείς» της Τουρκίας και ότι τους ενώνει με του Τούρκους το Ισλάμ.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι τα μέλη της μειονότητας δεν πρέπει να ξεχνούν την καταγωγή τους.
Δείτε εδώ το διάγγελμα Ρ.Τ.Ερντογάν εντός ελληνικού εδάφους. Τον…προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Ερντογάν δεν απέφυγε τις προκλήσεις ούτε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μειονοτικό σχολείο της πόλης. Εκεί όπου σημειώθηκε και διπλωματικό επεισόδιο με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.
Στο τζαμί Κιρ Μαχαλά, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη Θράκη, έγινε δεκτός με ιαχές «ηγέτη, ηγέτη» του φώναζαν. Κι εκείνος ανταπέδιδε την αποθέωση στέλνοντας φιλιά. Αλλά ως εκεί, καλά. Η συνέχεια δεν ήταν η ίδια.
Αλλά δεν ήταν αυτός ο… τσαμπουκάς. Ήταν όσα ακολούθησαν. Ο Ερντογάν ανέβηκε τα σκαλιά του σχολείου και χαιρέτισε το πλήθος. Με τη «ραμπία» ξανά (έκανε τον ίδιο χαιρετισμό και στο τζαμί). Και μετά, ζήτησε να μιλήσει στον κόσμο. Δίπλα του, βρισκόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος τον είχε υποδεχτεί.
«Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε», φέρεται να του είπε. Ο Ερντογάν αντέδρασε. Και… «μούτρωσε». Όταν μάλιστα κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου ανέφερε το περιστατικό σε μια μαθήτρια και το κορίτσι έβαλε τα κλάματα!
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη μαθήτρια πως ζήτησε μικρόφωνο για να μιλήσει και δεν του το έδωσαν. Τότε η μαθήτρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξέσπασε σε κλάματα.
Αφού μίλησε με μαθητές του μειονοτικού σχολείου, ακολούθησαν διαβουλεύσεις και τελικά του έδωσαν το… μικρόφωνο, με τον Γιάννη Αμανατίδη να τον προλογίζει!
Ο Ερντογάν θέλησε να περπατήσει από το τζαμί Κιρ Μαχαλά έως το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο της Κομοτηνής.
Στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, xronos.gr, thrakinea.gr, paratiritis-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου