Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η Υεμένη, η τραγωδία που δεν βλέπουμε και ένα αμφιλεγόμενο εξώφυλλο

Κάθε εβδομάδα η συντακτική ομάδα του EleftherosTypos.gr κάνει μία σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων συζητά και τα θέματα του επόμενου τεύχους του ET Magazine.


Η προσπάθεια του ET Magazine έχει αγκαλιαστεί από το συνεχόμενα αυξανόμενο κοινό του EleftherosTypos.gr καθιστώντας ορισμένα από τα θέματά του τα δημοφιλέστερα της εβδομάδας. Μία από τις δυσκολότερες «δουλειές», ωστόσο, δεν είναι η επιλογή των θεμάτων, αλλά αυτή του εξωφύλλου.
Στην σύγχρονη δημοσιογραφία η οποία έχει διαμορφωθεί μετά από ολόκληρες επαναστάσεις από έντυπο Τύπο και τον ηλεκτρονικό, ένα εξώφυλλο πρέπει να είναι λιτό και περιεκτικό. Σίγουρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα θέματα που περιέχει το τεύχος αλλά πρέπει σίγουρα να είναι δηλωτικό της δυναμικής τους.
Η αρχική σκέψη ήταν να προβληθεί το οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος μας, Ανδρέας Ντίνης στην Μάνδρα, όπου συνομίλησε με κατοίκους και παρουσίασε το δράμα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, έναν μήνα μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.
Μία βόλτα όμως στα διεθνή πρακτορεία έμελλε να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό. Πρέπει να σπατάλησα πάνω από 20 λεπτά να κοιτώ μία φωτογραφία του Mohamed al-Sayaghi από το Reuters. Ένας άνδρας γύρω στα 35 στέκεται απεγνωσμένος μπροστά στον φακό.
Έχει χάσει μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, σπίτι και οικογένεια. Ένας βομβαρδισμός κατέστρεψε το σπίτι του, καθιστώντας τον άστεγο, ενώ ένας δεύτερος σκότωσε την γυναίκα του και το παιδί του που μόλις είχαν βγει από το σπίτι.
Η απεικόνιση ενός θανάτου δεν είναι ποτέ μια απόφαση που λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ωστόσο, δύο πράγματα οδήγησαν στο να γίνει αυτή η φωτογραφία το νέο εξώφυλλο.
Αρχικά, η συνειδητοποίηση πως επί 20 λεπτά την κοιτούσα σαστισμένος καταδείκνυε πως είναι ένα πολύ δυνατό στιγμιότυπο. Κατά δεύτερον, είναι η μόνη φωτογραφία που μπορεί να δείξει το μέγεθος της τραγωδίας που συντελείται στην Υεμένη αλλά δεν έχει συγκινήσει ακόμα την παγκόσμια κοινότητα.
Μία… κοινότητα που αρκείται σε hashtag αλλά αγνοεί επιδεικτικά ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αιώνα μας.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter
hhttp://www.eleftherostypos.gr/apopseis/151572-i-yemeni-mia-tragodia-pou-den-vlepoume-kai-ena-exofyllo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου