Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Στις κάλπες οι Αυστριακοί: Φόβοι για επιστροφή της Ακροδεξιάς στην Κυβέρνηση (δημοσκοπήσεις


Άνοιξαν σήμερα το πρωί τα πρώτα εκλογικά κέντρα για τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις οποίες εκτιμάται ότι νικητής θα αναδειχθεί ο 31χρονος συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, αλλά και ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση.
Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν ως τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) τους βουλευτές τους.

Η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.
Οι ακροδεξιοί του FPÖ έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για μια συμμετοχή του κόμματός τους στην επόμενη αυστριακή κυβέρνηση. Η διένεξη μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) και Συντηρητικών (ÖVP) καθιστά σχεδόν αδύνατη μια ακόμα μεταξύ τους συγκυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η Αυστρία θα πραγματοποιήσει πολιτικά στροφή προς τα δεξιά.
Στο προοίμιο της εκλογικής αναμέτρησης οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι είναι αδύνατο να κερδηθούν εκλογές χωρίς σκληρή στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Στο πλέον χαρακτηριστικό ερώτημα αν οι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο θα έπρεπε να λαμβάνουν ίδιες κοινωνικές παροχές με τους Αυστριακούς, τόσο ο καγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος των Συντηρητικών Ζεμπάστιαν Κουρτς απάντησαν «όχι» σε μια από τις τελευταίες τηλεμαχίες.
Ιδίως στην επαρχία, όπου ζουν οι λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα ασφαλείας, τάξης και στο σύνθημα «πρώτα η Αυστρία».
Ο πρόεδρος του FPÖ είναι ο πιο έμπειρος από τους συνολικά έξι υποψηφίους για την αυστριακή καγκελαρία. Ο 48χρονος ορθοδοντικός είναι εδώ και 12 χρόνια πρόεδρος των Φιλελευθέρων και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα όργωσε σχεδόν ολόκληρη την επαρχία της χώρας.
Το γεγονός ότι ο Τύπος δημοσιεύει φωτογραφίες από το νεοναζιστικό παρελθόν του δεν φαίνεται να ενοχλεί πλέον κανέναν στην Αυστρία. Ο ίδιος πάντως απαντά: «Δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι νεοναζί».
Ο μόνος που είναι σε θέση να σταθεί εμπόδιο σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα των ακροδεξιών είναι ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Μάιο τα ηνία των Συντηρητικών.
Η δημοτικότητα του Χάινς-Κρίστιαν Στράχε υπέστη τότε καθίζηση 10%, μιας και ο Ζεμπάστιαν Κουρτς τάσσεται υπέρ μιας σκληρής στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης. Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο πρόεδρος του FPÖ απέφυγε κάθε ατόπημα που θα μπορούσε να στιγματίσει τους Φιλελεύθερους ως ακροδεξιό κόμμα.
Φρόντισε για παράδειγμα να απομακρυνθεί συνοδοιπόρος του από το FPÖ, ο οποίος είχε χαιρετίσει δημόσια ναζιστικά, ενώ παράλληλα σταμάτησε τις σφοδρές επιθέσεις κατά των αυστριακών μέσων ενημέρωσης, αντιμετωπίζοντας με ευγένεια ακόμα και δημοσιογράφους που του έθεταν δύσκολα ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου